Stránka 1 z 1

Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 11:53:56
od jimmyjazz
Mozna by stalo za zvazeni nahradit bily cukr hnedym cukrem (rovnez znamy jako trtinovy ci surovy). Nejen, ze ma vyssi vyzivovou hodnotu, ale navic ma i chut a vuni, coz je u bileho cukru vec neznama. Pred casem (dva roky nazpet) jsem presel na hnedy cukr a uz bych zpatky nesel.

Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 13:32:06
od Solomon
mně zase přišlo, že ten hnědý zdaleka nesladí jako bílý. Mně stačí malá lžička krystalu na 1/2 l čaje (ani né vrchovatá), ale když jsem zkoušel hnědý, tak ani 3-4 plné lžičky (nebo krystaly) tomu čaji nedalo, tak sladkou chuť, jako jedna malá lžička bílého cukru. Možná jsem použil nějakej zmetkovej nebo šizenej, ale sladil jsem s ním vícekrát, z různých zdrojů a i jiní lidé, s kterými jsem se bavil, mi potvrdili, to co jsem napsal (respektive třeba kolegové v práci nadávali, jak je ten cukr na h****, protože vůbec nesladí).

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 13:46:10
od Gloch
Solomon píše:mně zase přišlo, že ten hnědý zdaleka nesladí jako bílý. Mně stačí malá lžička krystalu na 1/2 l čaje (ani né vrchovatá), ale když jsem zkoušel hnědý, tak ani 3-4 plné lžičky (nebo krystaly) tomu čaji nedalo, tak sladkou chuť, jako jedna malá lžička bílého cukru. Možná jsem použil nějakej zmetkovej nebo šizenej, ale sladil jsem s ním vícekrát, z různých zdrojů a i jiní lidé, s kterými jsem se bavil, mi potvrdili, to co jsem napsal (respektive třeba kolegové v práci nadávali, jak je ten cukr na h****, protože vůbec nesladí).

Jistě - protože bílý je jen cukr, ale hnědý je směs cukru a zbytků melasy. Vyčištěním hnědého se získává ten bílý.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 14:29:21
od Solomon
to vím, ale přijde mi lepší, skladovat 1 kg cukru bílého, než 3-4 kg hnědého. Takhle v tom není zas tak rozdíl, ale mezi 10 kg cukru bílého a 30-40 kg cukru hnědého už je rozdíl větší a mezi 100 kg cukru bíleho a 300-400 kg cukru hnědého je už ten rozdíl nesrovnatelný.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 14:52:13
od jimmyjazz
2 Salomon: to ti neprislo, ono to tak je. Nicmene jak jsem psal, ja na hnedy cukr presel kvuli chuti. Dalsi bezva sladidlo (vyjam medu) je javorovy syrup. Nicmene pri koupi se to chce precist baleni, zda clovek nekupuje pouze aromatizovany glukozovy syrup. Pokud vsak clovek jde pouze po sladke chuti, naskladnil bych nejake nahradni sladidlo, nejspise Sukrelozu. 8 gramove baleni obsahujici 130 tablet se co do sladke chuti vyrovna 4.5Kg cukru a stoji 52 Kc. K dostatni rovnez jako roztok.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 14:55:01
od Gloch
Solomon píše:to vím, ale přijde mi lepší, skladovat 1 kg cukru bílého, než 3-4 kg hnědého. Takhle v tom není zas tak rozdíl, ale mezi 10 kg cukru bílého a 30-40 kg cukru hnědého už je rozdíl větší a mezi 100 kg cukru bíleho a 300-400 kg cukru hnědého je už ten rozdíl nesrovnatelný.

Pro mě je volba jasná - chovám včely a kdybych je na zimu nakrmil hnědým cukrem, tak mi do jara zdechnou.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 15:00:04
od Solomon
mě ale kluci nejde o tu chuť, ale o praktičnost. Pokud stejné sladkosti dosáhnu jen s třetinovým množství prostředku, tak je to přece praktičtejší. Tak jsem to myslel, že je lepší mít místo 3 balíčků jen jeden. Bílý mi přijde praktičtější než hnědý. Stejně tak je praktičtější použít jen jenu tabletku sladidla, než jednu lžičku bílého cukru.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 15:09:43
od Gloch
Solomon píše:mě ale kluci nejde o tu chuť, ale o praktičnost. Pokud stejné sladkosti dosáhnu jen s třetinovým množství prostředku, tak je to přece praktičtejší. Tak jsem to myslel, že je lepší mít místo 3 balíčků jen jeden. Bílý mi přijde praktičtější než hnědý. Stejně tak je praktičtější použít jen jenu tabletku sladidla, než jednu lžičku bílého cukru.

Sladidlo = 0 energie.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 16:23:12
od jimmyjazz
tak v tom pripade naskladnit nahradni sladidlo do kafe/caje a trosku cukru na pripadne vareni/peceni.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 16:28:02
od Solomon
já osobně půjdu do bílýho cukru, už jen proto, že mi sladidla nechutnají (tudíž si dám radši kafe nebo čas neslazený a tím pro mě ztrácí význam) a neobsahují energii, jak upozornil gloch.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 18:18:23
od jimmyjazz
tak to schvalne zkus sukralozu, ta zadnou typickou pachut nema. A kolik ma pul lzicky cukru energie? Zanedbatelne mnozstvi.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 18:40:47
od Solomon
nejde o možství v jedné lžičce, když budu mít nedostatek energie tak si přece můžu dát i jedna a půl lžičky ;-). Jde o to, že moc nesladím a když si budu potřebovat doplnit energii, tak si toho cukru můžu dát i lopatu. Ale pokud má chuť jako cukr, je to určitě jedna z možností, jak namlsat chuťové buňky (já četl, že její chuť témeř identická s chutí cukru, ale jak téměř posoudit nemohu). A je prý až 600x sladivější než cukr, takže jí stačí minimum. Ale je nízkokalorická, takže neposkytne energii, tak jako cukr.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 19:55:04
od sahaw
Co zalozit nove tema ohledne rafinovaneho cukru a presunout tyto prispevky tam? Myslim,ze za to stoji. Prednedavnem jsem cetl clanek v anglictine,ze susenka doda energii rychle,ale vetsina je zneutralizovana inzulinem.A ze hlavni roli pak hrajou zasoby v jatrach. Zkusim ho najit a dat sem odkaz.

Z nej jsem pochopil,ze susenka a treba i ten cukr vic skodi nez ma uzitek. A kdyz davali jen placebo susenky,tak si lidi jen vsugerovali,ze jim dala energii a tak se citili dobre.

Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: úte 07. úno 2012 21:18:37
od Nasgol
Já pěstuju Stévii Sladkou na slazení, mimo jiné má antibakteriální účinky, když se žužlá

http://www.jakbydlet.cz/clanek/552_stev ... ovani.aspx


edit: Snažte se předcházet veškerým umělým sladidlům a sladkostem, které obsahují např.: aspartam

http://karolinaloskotova.blog.cz/0811/a ... jako-krysy

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: stř 08. úno 2012 13:03:03
od jimmyjazz
V batohu do posilky a na vylety mam vzdy pritomno baleni hroznoveho cukru. Neni nic lepsiho na rychle doplneni energie nez tento prostredek. K dostani v lekarnach a temer kazdem obchode s potravinami (vetsinou spolu se sladkostmi a zvykackami tesne pred pokladnami).

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: čtv 09. kvě 2013 19:19:31
od Zantur
Doplnění k Nasgolovi:

Příběh dvou sladidel: aspartamu a stévie

Již přes dvacet let probíhá v USA tichá válka. Bitevním polem je multimiliardový průmysl na výrobu umělých sladidel. Bojovníky jsou na jedné straně obří agrochemický průmysl a jeho silný spojenec, FDA (Úřad pro potraviny a léčiva), na druhé pak hrstka malých soukromých firem a občanů, kterým není lhostejné jejich vlastní zdraví.
Ztráty představuje 200 milionů mužů, žen a dětí, kteří pravidelně konzumují přes 5 000 produktů slazených sacharinem, acesulfamem K a aspartamem. Činí tak proto, že jsou to diabetici, nebo že se vyhýbají cukru z preventivních důvodů nebo si prostě jen hlídají váhu. Nevědomky se stávají oběťmi tím, že konzumují umělá sladidla ve všem od žvýkaček po nealkoholické nápoje. Ještě znepokojivější je používání aspartamu, snad nejtoxičtější z těchto chemikálií, v dětských vitaminech jako Centrum Jr, Sunkist Multivitamins, Flintstones a žvýkačkových vitaminů Bugs Bunny - obojí o firmy Bayer. Aspartam je dodáván na trh pod neškodně znějícími názvy Equal a NutraSweet.

Jediná varovná nálepka, která se objevuje na malých modrých krabičkách s tabletkami Equalu a produktech s aspartamem, se týká fenylketonurie (PKU), vzácného onemocnění, které postihuje zhruba jednu z 15 000 osob. Tito jedinci postrádají jeden z párových chromozomů, které vlastní většina lidi od narození, a který zajišťuje metabolismus fenylalaninu.

Na žádné nálepce však nenajdete sebemenší zmínku o tom, že aspartam vedl ke vzniku mozkových nádorů u laboratorních zvířat (třebaže u sacharinu se toto varování objevuje), nebo že podle údajů Národního institutu pro výzkum rakoviny došlo u Američanů od začátku používání aspartamu v našich potravinách na začátku 80. let k alarmujícímu nárůstu v četnosti a míře zhoubnosti mozkových nádorů.

Více informací na:
http://www.celostnimedicina.cz/pribeh-d ... stevie.htm

Doporučuji přečíst... aneb jsem rád, že nejsem Amík... ;-)

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: pát 10. kvě 2013 0:49:04
od Kubec
Ohladne aspartamu je jedno ci si amik alebo ne. Pouziva sa ako nahrada cukru na celom svete. Americania to maju ZATIAL viac nahovno ohladne geneticky modifikovanych obilnin ktore produkuje vo velkom spolocnost Monstanto. Zamerne hovorim ZATIAL lebo uz sa pekne usalašujú aj u nás, v Amerike uz dokonca rokujú o zakone ktory by zakazoval oznacovanie GMO vyrobkov. Ale neberte to moc vázne, predsa len su to fantasmagoricke konspiracne teorie :D

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: úte 20. kvě 2014 14:13:48
od SilverFalcon
Když už jsme u těch sladidel, nemáte někdo návod na domácí výrobu cukru?

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: úte 20. kvě 2014 16:05:58
od Artifex
Zjednodušeně: Vezmeš řepu, třtinu, cokoli se ti zachce, vyvaříš ve vodě, procedíš od řepy, třtiny a vaříš, dokud se ti nevypaří voda a nedostaneš cukr, ke konci to stopneš, abys neměl karamel a necháš to postupně pomalu doschnout třeba na sluníčku.

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: stř 21. kvě 2014 18:13:44
od martel
Principiálně ano, Akorát ten konec je trošku jinak. Vařením se zahušťuje až na přesycený roztok a pak se přidá krystalový cukr. Na jeho krystalech dojde k řetězové rekrystalizaci. Zbylá melasa, - páchne, se skrmuje, případně nechá se zkvasit - výroba rumu...

Re: Cukry a sladidla

PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 21:30:19
od jarusss
Mam ve sklepe cca 500 kg medu ve vodackych barelech, zavřene na těsnění. myslim, že to je nejlepší skladiště energie s prokázanou životností 4000 let. med nalezený v pyramidách byl poživatelný a chutný. kdyby někdo chtěl, po létě nějaké barely mohu přenechat. mám 54kg a 80 kg.