Stránka 1 z 1

Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 11:06:54
od Vladius
Ještě nedávno se koření vyvažovalo zlatem. Stejná situace nejspíše bude i v případě VP. Jak velké zásoby koření máte? Jaké koření preferujete?

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 11:13:52
od Vladius
Toto téma mě napadlo při přípravě večeře, kdy jsem si všiml obrovských zásob (cca +50 balíků) koření u nás v kuchyni. Přítelkyně se toulala po obchodě a rozhodla se udělat zásoby :). Co vy? Na jak dlouhou dobu si vystačíte?

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 11:28:15
od dpo
Spis bych shranoval zakladni koreni (cely pepr, kari, kurkuma, paprika,..) mozna s prioritou tech, ktere nejde vypestovat.

Korenici smesi jsou vesmes sama sul, pripadne cibule a pod, takze se zlatem opravdu vyvazovat nebudou. Sul bych nechal soli a nechal si co nejvetsi zasoby v cistem stavu.


ps: jinak tohle je muj prvni post tady, takze dobre jitro :-)

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 11:42:45
od Vladius
Ahoj, vítej na PostApo.cz! Moje přítelkyně ti vzkazuje, že to nebylo vůbec myšlené na PostApo, že je magor sama o sobě a prostě je chtěla. A pokud chci dělat nějaké zásoby já, tak ať si posloužím :-D

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 12:14:48
od End
Ty bujony a ty hotove smesi koreni (krkovicka atd) to je vic chemie nez koreni. Sice to pak lepe chutna ale je to hrebicek do rakve. Nejlepsi je obycejna sul, perpr, kmin, atd. Proste stare dobre koreni.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 12:25:39
od sahaw
End píše:Ty bujony a ty hotove smesi koreni (krkovicka atd) to je vic chemie nez koreni. Nejlepsi je obycejna sul, perpr, kmin, hrebicek atd. Proste stare dobre koreni.

Clovek si dela zasoby veci,ktere pouziva casto. A hlavne veci,ktere mu chutnaji. Ber tenhle topic jen za to,ze se zjistuje jake koreni clovek ted pouziva.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 13:39:33
od dpo
Jasne. Ja chtel spis poukazat na tu (ne)smenitelnost, ikdyz pokud nemas koreni v radech desitkach kg, tak je to asi jedno :-)
Zkusim udelat takovy seznam:

Pepr - Vhodna komodita pro smenu. uchovaval bych cely pepr cerny. Pro pouziti v polnich podminkach se da nahradit bezne rostoucimi bylinkami (kopytnik evropsky, plana saturejka, stvoly rebricku).

Paprika (sladka,paliva,chilli) - pestovat papriky neni tak snadne (snad krome chilli za oknem), takze tady bych nejakou zasobu udelal taky

Kari, kurkuma, kardamom, skorice - aneb to koreni, ktere se vyvazovalo zlatem. Otazkou je, jestli opravdu bez nej nejde zit

Hrebicek - Uzitecny diky svym antiseptickym a anestetickym ucinkum, proto se asi vyplati mit zasobu. V kuchyni ho ale pouzivam minimalne (snad jen ryze a kompoty)

Zazvor - da se pestovat, ikdyz to neni uplne snadne. Diky jeho lecivym ucinkum to ale asi stoji za to zkusit.

Majoranka, bobkovy list, saturejka, tymian, oregano, bazalka, estragon, yzop - daji se snadno pestovat stejne jako hromada dalsich uzitecnych bylin (salvej, medunka, levandule...). kdo ma zahradku, tak je nemusi resit ani post ani pre-apo. A - ikdyz to neni zrovna koreni - kren taky roste leckde.


Korenici smesi krome soli stavi hlavne na cibuli, cesneku a korenove zelenine, coz jsou dalsi plodiny, ktere by bylo vhodne pestovat.

Co se tyce bujonu: neni to sice koreni, ale rozhodne ma vyznam - diky obsahu soli a tuku (nemluve o te chemii jako bonus) se s nim v docela slusne jidlo promeni i vyvar z plannych rostlin uprostred lesa :-) Navic pomerne dlouho vydrzi i pri pokojove teplote. Nejlepsi mi prijde klasicky masox.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 26. úno 2012 14:17:33
od sahaw
Ted to neni aktualni,ale po VP bude dulezite jist male porce,aby clovek nejedl vic nez musi a tak setril se zasobami.Proto omezit sul v jidle bude nutne po VP. Proto je dulezite zmenit pohled na sul jeste pred VP. Vetsinou lidi meni svuj pohled okolo svych 50letam,ky doktor jim rekne,ze musi omezit drasticky sul.

Citace:"Na druhou stranu pokud jídlo osolíme méně než jsme zvyklí, jistě nám bude dělat větší problémy sníst porci celou. "

http://www.zijzdrave.cz/jidlo/potraviny/sul/

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: stř 29. úno 2012 14:03:56
od jimmyjazz
dpo: snadno pestovat bobkovy list? Mozna tak nekde v recku, ale tezko u nas.

k tematu: ja byl se do skladovani zakladniho, celeho koreni. Pepr, nove koreni, hrebicek, skorice, jalovec, bobkovy list apod. Proste cokoliv, co neni bylinka nebot ty si lze vypestovat.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: stř 29. úno 2012 17:03:32
od Gloch
jimmyjazz píše:dpo: snadno pestovat bobkovy list? Mozna tak nekde v recku, ale tezko u nas.

k tematu: ja byl se do skladovani zakladniho, celeho koreni. Pepr, nove koreni, hrebicek, skorice, jalovec, bobkovy list apod. Proste cokoliv, co neni bylinka nebot ty si lze vypestovat.

Dá se pěstovat poměrně snadno - přes léto venku a na zimu ho strčíš i s květináčem někam do sklepa.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 04. bře 2012 13:10:32
od dpo
Tak tak. Bobkovy list mame pres zimu na balkone (zasklenym) a v pohode. Pres leto je normalne venku ve velkym kvetinaci.
Jalovec je fajn, zvlast kdyz v okoli taky roste :-)

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: sob 19. kvě 2012 12:21:31
od marw CL
zaujal mě článek o chilli papričkách tak vložím pár mouder:
výrazná chut chilli papriček je způsobena látkou kapsaicin,která dokáže snižovat krevní tlak,pomáhá při tromboze,hadím uštknutí,zmenšuje pooperační bolesti.
Kapsaicin svým účinkem roztahuje cévy,tím pádem zrychlí krevní oběh-v zimě zahřeje, sníží krevní tlak. má i uklidnující účinek a případně tlumí bolest.V případě silného krvácení, stačí kousek a rána se zatáhne(tady nevím zda sežrat,nebo pomazat-vyzkouším)
dále pak pomáhá trávení, ochromí chutové bunky,nesní se toho tolik,snižuje hladinu cukru,upraví funkci střevní sliznice.
Oproti pepři je stravitelná, nejlepší je Habanero z Yucatanu.

rada závěrem-až vás chilli rozpálí ad shora dolů, ostrou chut zaženete mlékem. pasta nebo koření zamíchaná do jakéhokoli blivajze bude pálivej blivajz a tudíž zdravej a chutnej

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: sob 19. kvě 2012 19:12:44
od Gloch
V obchodech prodávají chilli v takové kořence s mlýnkem. Tak jsem si jednu obstaral, rozebral a semínka, která tam byla, jsem zasel. Poměrně úspěšně to vyklíčilo, tak jsem zvědav, co mi z toho nakonec vyroste. Jestli to náhodou nebude normální pálivá paprika.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: pon 21. kvě 2012 14:55:40
od babybliss
my mame zasoby zhruba na rok co sa tyka korenin a bujonov, musim podotknut ze toto je zasluha manzelky lebo ma rada radsej nieco v zasobe :)

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 20. led 2013 17:26:01
od Accept
Při tom pěstování vlastního koření na zahrádce, je zase potřeba mít v zásobě alespoň základní osivo. A být zkušený při přezimování a množení rostlin, jinak po jedné sezoně jste bez koření.

Jinak z těch základních koření do zásoby volim pepř, chilli, papriku, mletou skořici, kmín, kurkumu a kari

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 20. led 2013 17:29:42
od Artifex
Hlavně nezapomenout na zásoby soli, bez koření člověk přežije, ač bude cenné, sůl ale bude také po nějaké době docházet a bude se muset vozit od moře.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 20. led 2013 18:40:38
od Annele
Koreni a sul povazuji za dulezite, sice ne zivotne, ale zvedaji moralku. Sul se da pouzivat i na vyrobu fyziologickeho roztoku v lecitelstvi. Pouzivani soli je z velke casti otazka zvyku. Ja jsem spotrebu soli rapidne omezila a pouzivam ji jen zcela minimalni mnozstvi a uz ani nepoznam, kdyz je jidlo uplne bez soli.
Korenici smesi, bojony apod. bych omezila, nejsou vubec zdrave, ale pokud se ji vyjimecne, neuskodi.
Neskladujte koreni v kuchyni u sporaku, tam je relativne vlhko a teplo. Jak dlouho se da koreni skladovat?

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: ned 20. led 2013 18:53:33
od Artifex
Jíst úplně bez soli není zdravé, jisté procento tam být musí, jinak se snižuje imunita, ze soli se mimojiné tvoří HCl v žaludku, která je vstupním filtrem proti spoustě bakteriálních infekcí.
Nedostatek sodíku ze soli vede k nízkému krevnímu tlaku, dehydrataci, psychickým depresím a ke svalové slabosti až křečím.
Chlor je taky důležitý ke správnému osmotickému tlaku a celkově chlorové a sodné ionty zvyšují viskozitu krve na správnou míru. Nedostatek se projevuje pocením, průjmy a zvracením. Mezi další projevy patří vypadávání vlasů a defekty nehtů.
Takže bacha na to, příjem soli v rozumné míře je důležitý. Tím nepopírám to, že přehnaný příjem je stejně škodlivý jako nesolení.

I chovaným zvířatům se dává lízat soli, do krmítek v lese se dává kamenná sůl na lízání takže i zvířata to potřebují.
Takže ano, sůl JE životně důležitá, i když se to v současné době hojné na sůl nezdá.

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: sob 25. kvě 2013 10:51:09
od Stalk
Ahoj co se soli týče...určitě jste se o ní dočetli v příručce přežití. Jako zdroj je tam po vyvaření stonků napsaný brutnák lékařský. Jen jsem ho u nás ještě nepotkal :D

Re: Zásoby koření

PříspěvekNapsal: pon 03. čer 2013 14:46:14
od martel
Starat se o koření je zbytečnost. Myslím, že budeš mít takovej hlad, že sežereš cokoliv co bude aspoň trochu k jídlu. I bez soli se obejdeš, pokud budeš mít k dispozici maso. Masožravci sůl extra přijímat nepotřebují, získávají ji dostatek v živočišné potravě.