Stránka 1 z 1

Bez černý

PříspěvekNapsal: pon 27. srp 2012 21:47:53
od Gloch
Zrovna zraje černý bez a jeho všude hodně - co z něj dokážete vyrobit? Pochlubte se návody a fotodokumentací z výroby šťáv, povidel a marmelád. Ať tu jen tak akademicky nediskutujeme, ale ať se i pocvičíme. Až to vypukne tak to pak může být pozdě něco zkoušet. S chutí do toho - už se jistě všichni těší na sdílení zkušeností.

Re: Bez černý

PříspěvekNapsal: čtv 28. úno 2013 11:52:13
od Misazap
Bez černý je mooc dobrá rostlinka, v minulosti byl i dost uctívaný, bylo třeba neštěstí bez pokácet a podobně, lidové říkadlo říká "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Mno a co z něj. Nejprve květy .. z těch se dá vyrábět kosmatice (osmažené v těstíčku), šťáva, víno, sirup a med. Pak jsou plody a z těch se dá dělat marmeláda, sirup. Já zatím zkoušela jen šťávu, sirup a med z květů, návody najdete všude na netu. Jen bych chtěla varovat před jednou věcí, plody bezu jsou jedovaté, sice trochu, ale varem (tedy tepelnou úpravou) se jed ztratí, takže pozor, nedělat si z plodů bezu třeba šťávu odšťavňovačem (leda pak převařit). Holt nic pro vitariány ;-).

Re: Bez černý

PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 11:31:15
od srandista
no, mama kedysi robila z kvetov sirup, raz sme skúšali sirup z plodov. Viac sa mi pozdával sirup z plodov. Bohužiaľ nie je teraz toľko času, aby som chodil na kvety, či plody. teraz nanajvýš ak náhodou narazíme na kvitnúcu bazu, tak vezmeme kvety na sušenie - čaj

Re: Bez černý

PříspěvekNapsal: pon 02. zář 2013 14:48:56
od Misazap
Bez pomalu dozrává, záleží na stanovišti, budete letos někdo něco zkoušet? Chtěla bych se pustit do marmelády. Tak uvidíme ;-)

Re: Bez černý

PříspěvekNapsal: čtv 09. říj 2014 6:46:37
od qaism123
Přesně jak píšeš, usušit, obrat, nechat zrna v celku, ty skladovat a namlít si vždycky jen do zásoby na blízkou dobu. Uschlvat v jakémkoli suchém prostředí, jak je to vcelku tak na to jdou v podstatě jen hlodavci, hmyz a mikroorganismy snad nehrozí.