Stránka 1 z 1

Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 21:09:12
od sahaw
Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

http://katalog.svkul.cz/l.dll?cll~36300

Obsah(upraveny):
Zazivne plane rostouci i pestovane rostliny,korinky,listy,poupata,kvety, plody
Sachor jedly
Krupice jecna a ovesna
Vodnice
Mouka - z vodnice,z pyrovych korinku,bramborova,z lisejniku,z brezoveho dreva
Houby
Veverka
Potapky a lysky
Zaby
hlemyzdi
Doma pestovane zelvy
Kavove nahrazky
Hustenina(kosti)

Nejvic se asi mluvi o vodnici,ktera se mohla sklizet uz za 6 tydnu a tvorila u chudiny nekdy hlavni slozku.

Re: Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 21:18:56
od Gloch
sahaw píše:Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

http://katalog.svkul.cz/l.dll?cll~36300

Obsah(upraveny):
Zazivne plane rostouci i pestovane rostliny,korinky,listy,poupata,kvety, plody
S
hlemyzdi
Doma pestovane zelvy
Kavove nahrazky
Hustenina(kosti)

Nejvic s asi mluvi o vodnici,ktera se mohla sklizet uz za 6 tydnu a tvorila u chudiny nekdy hlavni slozku.

Vodnici můžeš zaset ještě po cibuli, čeneku, fazolích atd - a ona to do podzimu doroste. Stejně tak i tuřín (někde na Moravě kvak a nebo kvaka). Tuřín roste déle, ale zase se dá předpěstovat, a pak - po uvolnění pozemku na něj přesadit.

Re: Čeněk Zíbrt: Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety

PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2012 21:22:54
od sahaw
Zitra jdu schanet semena alespon nejake vodnice. Nechtel jsem kupovat hybrit z japonska a tak mam jen redkve a turiny.Nevedel jsem,ze vodnice hrala tak dulezitou roli.