Stránka 1 z 1

Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: čtv 26. led 2012 13:59:46
od sahaw
Uzitkova cast : hlizy

Tato rostlina se chova velmi agresivne a nachazi se i u nas. Puvodem pochazi z ameriky.

Re: Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: pon 05. bře 2012 0:40:39
od matlafous

............

PříspěvekNapsal: ned 03. úno 2013 1:39:57
od Crosman
,,,,,,,,,,,,,,, ,

Re: Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: ned 03. úno 2013 2:43:06
od Vladius
Ano, v podstatě se jedná o jednu z nejvhodnějších rostlin pro případ Velkého Průseru.

Re: Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: ned 03. úno 2013 10:00:36
od End
Dalo by se z toho zít, nebo to postrádá některé životně důležité látky? Určitě je výhoda, že moc lidí neví, že rostlina je jedlá, má výnosy jako brambory a je vytrvalá, takže se nemusí každý rok sázet.

Re: Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: ned 24. úno 2013 23:53:23
od Misazap
Topinambury mi rostou na zahradě, jako jedny z mála užitkových rostlin. Jsou fajn, že se dají vařit i jíst syrové, na pěstování jsou celkem nenáročné. Ale nejsou trvalkou, původní rostlina hyne a nové rostliny rostou z jejich hlíz. Navíc je vhodné provádět jistou selekci a na další pěstování ponechávat jen pěkné hlízy. Velkou výhodou této rostliny je, že snáší mráz. Tudíž odpadá nutnost skladování. Jediné co je potřeba zajistit, tak jak se k hlízám v zimě dostat (v zamrzlé půdě), navíc tak, aby si na hlízách nepochutnali hryzci.
Topinabury se vyskytují i v přírodě, tam jsou ale zplanělé a nejsou už moc vhodné pro další pěstování - hlízy jsou malé.
Jinak co se týče vaření, vaří se podobně jako brambory, cca 15 minut. Nevýhoda je, že se rychle rozvaří. Ale mě stejně víc chutnají na kaši ;-).
Jo a není nutné loupat, pokud se mačkají na kaši, tak části hlíz které jsou tužší se po rozmačkání z kaše vyndají.
Syrové se dají přirovnat ke kedlubně.

Re: Topinambur hliznaty - Helianthus tuberosus

PříspěvekNapsal: pát 19. dub 2013 9:31:48
od Misazap
Vzhledem k tomu že si teď topinamburama zožšiřujeme jídelníček, tak nejchutnější úprava je kaše mixnutá 1:1 s bramborama. Topinambury stačí trochu odrbat kartáčkem a vařit cca těch 15 minut (vařím je v osolené vodě). Na kaši jsou uvařené tehdy, přestanou-li při zamíchání "cinkat" - dejte si syrové do vody a poznáte ten rozdíl. Pak se doslova vymačkají do uvařených brambor, v ruce zbyde jen šlupička. Kaše se pak dodělá standardním způsobem. Jinak vzhledem k tomu, že nesmím mléko dělám kaši s vodou po uvaření brambor + omastit (používám floru, ale myslím i sádlo by se dalo použít - když by nebylo ani máslo).