Výroba elektřiny

Příspěvekod sahaw » pon 09. led 2012 10:58:02

I když nejsme na elektrine životně závislí, tak nám nesmírně usetri čas.

Pokud někdy narazíte na článek a nebo máte zkušenost se soběstačnosti při výrobě elektřiny, tak ho dejte sem. díky

Existuje hodně způsobu jak vyrobit elektřinu. Tady postupně sepiseme všechny a vyhodnotímě jaký způsob bude asi nejlepší.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Tommy-K » čtv 12. led 2012 22:30:16

Do sekce s literaturou jsem dal odkaz na knihy s tématikou stavby větrných elektráren svépomocí, píšu to ještě sem,aby to tak rychle nezapadlo.
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Belovoj » pát 13. led 2012 12:39:50

nie je veterna elektraren prilis ryskantna? ked ju bude z daleka vydiet, nebude to lakat cudzie skupiny ludi utocit na osadu s elektrinou? ked uz si budeme musiet vyrabat vlastnu energiu, asi bude situacia dost neprijemna a to ze niekto ma elektrinu a bude asi provokovat, tak na co to davat takto zdaleka najavo? ci nie?
Zachovajme si svoju paranoju.
Belovoj
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 06. led 2012 13:56:06
Bydliště: Brno

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod sahaw » pát 13. led 2012 12:48:20

Tezko ric jaka bude situace. Mozna tu nebude obcanska valka,ale jen treba 90 procentni chudoba. A podobne.

Pokud by tu zurila valka a nebo bezvladi,tak existence osady by byla nizka. Sehnat obrnene auto ted je lehke.Staci mit penize.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Vladius » pát 13. led 2012 12:48:49

Pokud bude osada natolik životaschopná, že si postaví i vlastní elektrárnu, věřím, že bude připravena i na případné útoky.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Tommy-K » pát 13. led 2012 13:04:01

Asi tak no. Vzhledem k tomu, že se ta elektrárnička umisťuje na poměrně nízký sloup a navíc jde i úplně sklopit tak bych se tolik nebál.Je to malá elektrárna, něco přes 2m průměr, ne jako větrné elektrárny někde na kopci, které vidíš na kilometry,taky samozřejmě nemá výkon abys na ní utáhnul celý dům, dává cca 300w při větru 10m/s. Zaútočit na tebe někdo může tak jako tak, ať máš elektřinu nebo ne. Navíc toto nemusí být řešení jen pro VP typu, že se vše zhroutí a bude to tu jak na divokém západě. Jde tu o šetření nákladů, zálohu, nebo zdroj pro místa kde elektřina není(viděl sem to třeba na karavanu nějakých holanďanů, takovou maličkou). To chce si tu knížku prohlédnout, a přečíst si něco o té problematice. Není to tak jednoduchá věc pokud to má fungovat správně, dočetl jsem se tam věci které jsem ani netušil,docela mě ta knížka zaujala,jde o to co by šlověk zvládl sám :-) nebo si kup hotovou třeba Maju 1000 (1000w) ale stojí cca 2950 éček :-)
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Belovoj » pát 13. led 2012 13:08:45

jasne, knizka to vyzera byt zaujimava a postavit si vedla baraku zalozny zdroj energie je urcite useful
Belovoj
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 06. led 2012 13:56:06
Bydliště: Brno

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Tommy-K » pát 13. led 2012 13:35:24

Opravdu mohu říct že mě kniha zaujala, Samozřejmě by se to nedalo postavit švýcarákem ale styl McGyver, jsou potřeba nástroje, soustruh atd. Ale každý si může experimentovat dle libosti,autor tu jen přímo přidává plánek na tu svou elektrárničku a je tedy z čeho případně vycházet :-)
Jinak pokud máte někdo podobné knihy, všelijaké návody, příručky nejen z oblasti elektra,ale všeho co se nám teď i při VP může hodit přidávejte další typy. Je spousta věcí o kterých člověk dnes nemá ani páru,ale je dost možné že je brzy bude potřebovat znát a možná i díky nim přežít, nebo žít kvalitnější život pokud bude odkázán víceméně sám na sebe a svůj um.
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod RichardCZ » stř 15. úno 2012 23:15:40

Já osobně dávám přednost kombinované výrobě elektřiny a tepla. Jako zdroj doporučuji dřevo, nebo křídlatku.

Nejefektivnější je výroba dřevoplynu a jeho spalování ve spalovacím motoru. To ale znamená mít skutečně fungující obec s technicky nadanými lidmi, spalovací motor není legrace udržovat v chodu, je třeba mít slušně vybavenou dílnu a přinejmenším zásoby olejů a náhradních dílů.

Dlouhodobě udržitelnější je Stirlingův motor. Kotel na štěpku dokáže vyrobit v pohodě 3 kWh elektrické energie a spoustu tepla. První Stirlingův motor postavil kovář před 200 lety, takže jeho údržba asi není moc náročná :-D

Nejlepší volbou by asi mohly být termočlánky, nejlépe polovodičové. Otázkou je, jak dlouho vydrží fungovat. Obávám se, že zde bude podobný problém jako s fotovoltaikou, tedy, omezená životnost.

Výroba dřevoplynu má i další plusy. Odpadním produktem může být velmi kvalitní dřevěné uhlí. To se dá použít třeba i na výrobu cihel v kruhové peci, pálení keramiky, ale i v kovářské výhni. A drobné kousky dřevěného uhlí, zaorané do země ji úžasným způsobem zúrodňují. Dřevěné uhlí na sebe váže vodu a hnojiva, uvolňuje je postupně. Tedy, méně hnojení a zalévání. A protože jsme na PostApo, tak se dřevěné uhlí dá použít i na plynové masky..

Nevýhodou dřevoplynu ale je fakt, že obsahuje Oxid Uhelnatý, tedy CO, což je dost otravná mrcha. Takže generátor dřevoplynu a motor na výrobu elektřiny by musely stát v nějaké stavbě trochu dále od obytných budov, rozhodně ne ve sklepě. Dostatek elektřiny a tepla z místních zdrojů v obci by ale za to rozhodně stál.

Na dřevoplyn se dá i jezdit, stejně jako za války. Traktor, náklaďák, SUV-čko s dřevoplynovým pohonem není nic nereálného. Za války dokonce Škoda Plzeň opravovala obrněné transportéry Hakl (kolopásové) a montovala do nich právě generátory dřevoplynu. Takové OT-čko z armádního výprodeje, přestavěné na dřevoplyn by bylo docela významným příspěvkem k obraně obce po VP :-)
RichardCZ
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 09. lis 2011 19:40:38
Bydliště: Praha

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Gloch » čtv 16. úno 2012 14:42:25

Tady je pár aut s pohonem na dřevoplyn http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ ... -drevoplyn
a jedna ukázka k tomu:
Přílohy
dřevoplyn.jpg
dřevoplyn.jpg (37.05 KiB) Zobrazeno 87706 krát
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod sahaw » čtv 16. úno 2012 15:02:37

Myslim,ze v osade bude mit hlavni vyuziti u traktoru. Drevo bude cenne(hlavni je neumrznout).
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod stepan-hawk » čtv 08. lis 2012 21:30:37

Já myslím, že jednoznačně nej (nejjednodušší) je vodní kolo. :-) mlýn, hamr, stoupa to vše jsou staré věci,a le fungují.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod marw CL » sob 10. lis 2012 20:41:55

k vodnímu kolu potřebuješ vodní tok,což většinou nemáš. Asi bych dokázal spáchat něco na vítr- vrtule z chladiče nákladáku+alternátor+ baterie=nějaký zdroj. přesto si myslím že největším zdrojem energie je lidská a zvířecí síla. ještě můj praděda žil v domku bez elektriky a měl lepší život než já dnes
marw CL
 
Příspěvky: 63
Registrován: úte 07. úno 2012 14:36:50

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod stepan-hawk » pon 12. lis 2012 13:49:06

Nemyslel jsem, že budu na zádech tahat vodní kolo kdybych někde v lese potkal potok. :-D
Tím jsem myslel, že až přijde chvíle kdy bude potřeba se někde usadit, tak si logicky vyberu místo poblíže potoka. (teda mě to přijde logické)

A ohledně větru - je to dobré například na čerpání vody nebo cokoliv jiného snadno akumulovatelného.
Ale pokud jde o kovárnu kde by ti v půlce kování přestalo jít dmychadlo, protože přestalo foukat ... nebo ještě hůře u tavicí pece ... a nebo pokud by jsi to používal na výrobu el energie, tak kdyby ti přestalo svítit světlo uprostřed operace, páč přestalo foukat.

Lidská a zvířecí síla je samozřejmě také užitečná a užitná, ale voda má tu krásnou vlastnost, že dělá zadara. To si sice někdo musí myslet i o zvířatech, ale většinou ho to přejde první podzim kdy pro zvířenu musí sušit sena na zimu. A co se lidské práce týče, tak buď ti dotyčný bude někde něco dělat (sbírt dříví, držet kleště z druhé strany, studovat knihy) a nebo ti bude spotřebovávat čas a energii na blbé šlapání měchů. To by ses vrátil do roku cca 1100. Já osobně bych se raději vracel co nejméně a rok cca 1500 mi přijde mnohem přítulnější. :-)
A ohledně vrtule z chladiče náklďáku? tím by sis dobil cca tužkovou baterku za den při příznivém větru.

Nevím možná jsem poznamenaný tím, že mám technické vzdělání, ale to co popisuješ mi přijde zvláštní.

A ohledně akumulace energie tak s elektřinou bych to viděl na brakování aut kůli baterkám. Ono nic výhodnějšího z hlediska užitná hodnota/sehnatelnost+riziko asi není. Ale taková baterie má stejně omezené možnosti.

Jo a ještě jedna výhoda vodního kola - plynulost a snadnost regulace. (v tomhle to dá na prdel víceméně všemu co mě napadá jako jednoduché včetně výše uvedeného.)

Ale možná jsme si jen nerozuměli z hlediska časové perspektivy.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod dracekvo » úte 13. lis 2012 19:12:44

Už nějakej čas vyrábím pomocí solárních panelů. Nic se nikde nehejbe. A 400Wp za den nachytá už dost energie na rozumné využití. Tj veškeré nástroje na baterie, osvětlení v hlavní místnosti a i notebook pro rozptýlení. Problém je počasí co je zrovna tyto dny. Bylo by ještě vhodné to zkombinovat s větrníkem. Když nesvítí tak alespoň fouká.
dracekvo
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. črc 2011 20:24:08

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Hrobař » pon 06. led 2014 14:38:52

Měl bych dotaz. Existuje nějaká forma vodní elektrárny která funguje i při pomalém průtoku a nízké hladině?
Hrobař
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv 02. led 2014 19:36:29
Bydliště: Brno

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod Tafi » čtv 09. led 2014 1:01:44

Dle mě je plnění spalovacího motoru dřevoplynem zbytečně složité. Za mě osobně starý diesel motor. Protože olej bude v nějaké formě pořád... a starej nafťák snese hodně. Chladící okruh se může využít eventuelně na topení, stejně tak horké výfukové potrubí...
Tafi
 
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 04. dub 2013 2:32:36

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod stepan-hawk » pát 19. zář 2014 15:59:52

Hrobař píše:Měl bych dotaz. Existuje nějaká forma vodní elektrárny která funguje i při pomalém průtoku a nízké hladině?

vodní kolo a na něm zpřevodované dynamo. Ale efektivita to zrovna není.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod martel » ned 21. zář 2014 9:42:52

Dřevoplyn je nadějná cesta, ale jsou na ní blbě řešitelná úskalí. Obsah dehtů v dřevoplynu - likviduje motor. Zapomeňte na dřevěné uhlí jako vedlejší produkt. Pro solidní funkci se míchá dřevěné uhlí se dřevem jako palivo generátoru. Dřevoplyn je prakticky jen CO, prchavé látky ze dřeva produkují právě ten problematický dehet.

V zemědělské komunitě by byl zajímavý bioplyn (methan) jako produkt fermentace organického odpadu. Hnůj a kejdu stejně někam musíte odklízet. Speciálně v zimě, kdy to nemůžete ihned zužitkovat jako hnojivo. Takže by nebylo od věci sehnat si už nyní větší plastovou nádrž (např. tady: http://www.jimky-plast.cz/septiky.php). Naplnit organickým materiálem (hovna, kejda, hnůj...). Zalít trochou vody. Za den, dva se začne tvořit methan. Výhodou je, že není toxický. Na rozdíl od dřevoplynu neobsahuje žádné kondenzující srágory typu dehet. Při trošce snahy se dá skladovat. Jedinou nevýhodou je, že methan bude doprovázen také čpavkem, takže to bude poněkud páchnout. Z 1 tuny kejdy získáte cca 30 kubíků bioplynu s výhřevností cca 20MJ.

Pro pokusy by se dalo využít i těchto nádrží, vzhledem k jejich příznivé ceně. http://dum.bazos.cz/inzerat/39157268/IB ... -Nadrz.php
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Výroba elektřiny

Příspěvekod jojinek » sob 14. lis 2015 22:24:14

Nedostatok poznania je prapríčinou utrpenia. Nedovoľuje chápať príčiny a dôsledky javov.
jojinek
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. lis 2015 16:06:08

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Zdroje energie

cron