Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Vladius » úte 15. lis 2011 17:29:16

Jeden z naších čtenářů sepsal několik dílu seriálu o vzniku komunity před Velkým Průserem.

První díl najdete zde: http://postapo.cz/nutne-k-preziti/vse-o ... kal-1-dil/

V tomto vlákně bych chtěl diskutovat o tom, zda takový nápad má smysl a zda taková komunita bude dlouhodobě udržitelná bez „vnější“ motivace v podobě VP.


admin / 11.11.2011
Děkuji Richardovi za zajímavý článek a chci se k tomu také vyjádřit.
Přiznám se, že mi na tom něco nesedí.
Na jednu stranu si uvědomuji, že takové kolonie budou jedním z pilířů civilizace po případném VP, ale na druhou v době klidu pokus o takovou kolonii bude příliš snadno ovlivnitelný a zmanipulovatelný.
Na první podmínky (3 děti, práce na polích, budování společného základu atd) se pak velmi jednoduše nabalí další a v nejlepším případě z toho vznikne stejné stádo, ovlivněné partou moci chtivých jedinců. V tom nejhorším to bude další sekta čekající na konec zkaženého lidstva. Hodně mi to připomíná starší film Vesnice (The Village).
Ta hranice je strašně snadno překročitelná a je otázkou, zda by to mohlo dlouhodobě fungovat bez externí motivace v podobě VP.
Každopádně se těším na další články, třeba se mýlím, protože nevidím celek, ale jen úvod.
Co si o tom mysli ostatní?
Pište sem a pokud se debata rozvine, přesunu to pak do diskuze.


J.K. / 11.11.2011
Cokoliv nového je třeba dělat s velkou dávkou optmismu a důvěry.
Je jisté, že k tomu, aby to mohlo fungvat,je třeba vývoj lidských povah k tomu, aby spolu byli schopni žít v klidu a míru.
A o to tady nakonec jde, no ne?


D.P / 11.11.2011
Vize je to rozhodně zajímavá. Na druhou stranu pokusy toho typu tu už byly a dopadlo to praticky vždy jak píše admin, manipulací, různým vykořisťováním atp. Je tedy otázka jak tohle podchytit a taky jak zajisti finanční soběstačnost všem co se na tom budou podílet? Přece jenom pracovní uplatnění na venkově není dobré a pokud by měla komunita reálně fungovat včetně právních aspektů, je třeba i zkušené lidi a peníze. Peníze by po průseru odpadly, ale teď by musely zůčastnění z něčeho žít a taky zakoupit nemovitosti v té obci.


Miloš / 11.11.2011
Na všechno lze nahlížet jak z té pozitivní, tak i z té negativní stránky… svět spěje přes transformaci k vyšším vibracím, ne k zániku všeho a všech – to je potřeba mít na paměti. Soustředil bych se na introspekci: vnitřní změnu do vyšších vibrací, ta změna se dotkne většiny, ale proč se na to stále dívat apoklalypticky!?? Nemám nic proti komunitám, ba naopak! Ale kdo má z čeho sakra pořád strach!?? To svědčí o tom, že lidstvo stále není v oblasti srdeční čakry… na tom je třeba zapracovat a ne tu psát samý nesmysly…jestli si chcete fakt číst hrůzy, tak vám doporučím knihu PROROCTVÍ ORIONU )
Svět, vesmír funguje na bázi kvantově-fyzikálních zákonů, zjednodušeně co budeme žít uvnitř, to přitáhneme: budeme-li myslet pozitivně, to k sobě přitáhneme a naopak… Dělal jsem rozhovor s asi nejslavnějším kvant.fyzikem dr. F.A.Wolfem a ten mi vše potvrdil… Takže změňme myšlení, změníme svět


Richard P / 11.11.2011
Tak jsem se na ten film, o kterém píše admin (The Village) podíval. Ještě teď mi po něm jezdí mráz po zádech! Něco takového rozhodně neplánuji. Jde mi o to, aby vzniknula komunita, která se administrativně „trhne“ od státu. To není nic nemožného. Jsem účetní a docela zdatný elektrikář k tomu. Mnoho let se zabývám ekologickými technologiemi, filosofií a politikou. Zakže si dovedu představit komunitu, která bude energeticky nezávislá. Jak už jsem psal, nebo budu ještě psát, všichni nemusí v tom místě nutně žít a pracovat. Důležité je, aby tam měli své majetky a měli možnost tam se svou rodinou utéci v případě, že dojde k VP. A nemusí jít jen o VP. Stačí, když třeba jen přijdou o práci. To je také průšvih. Asi to budu muset trochu rozvést. Doporučuji knihy Vlastimila Podrackého „Návrat k domovu“ a „Umění vládnout“ od Tomia Okamury. Jde o návrat ke konzervativním hodnotám a řádu, který je člověku, jako živé bytosti, přirozený.


Gaia / 13.11.2011
Před lety jsem viděla dokument o komunitách – různých, s větší či menší mírou organizovanosti, příspěvky na fungování i mírou řízení, a mohu jen potvrdit tušení, není to sranda. Je to o lidech, jako vždy a všude. Asi netušíte, jaké stereotypy, jaké vzorce chování, si s sebou neseme, aniž bychom si je uvědomovali. Doufám, že už v tom mají binec i ti, co se je pokouší tvořit. A když půjdete do krajnosti, tedy půjde o přežití a o život, těžko odhadnout, jak určití jedinci zachovají (myslím v komunitě), u některých si to prostě do poslední chvíle odmítnete připustit.


Ll / 15.11.2011
No z toho co jsem přečet ve všech možných i nemožných knížkách, tak jsem si udělal úsudek, že komunita, klan, kmen(každý ať si vybere své pojmenování) může fungovat jen, když členové mají společnou víru(a opravdu věří – ne jen tak na oko) – je jedno v co(Bůh, Alláh, Wakan Tanka, Buddha, Taťka Šmoula, Universum,………) a taky jen do určitého počtu obyvatel, pak je potřeba založit novou osadu.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod RichardCZ » úte 15. lis 2011 23:35:47

Souhlasím s tím, že společná víra bude mít velký význam při vzniku a dlouhodobém udržení komunity. Ale není nezbytně nutná. Chci proto, aby tyto komunity byly pevně zasazené do současného právního rámce - proto hovořím o "ovládnutí" obce. Obec je v našem právním rámci opravdu dost samostatná a může si dovolit ledasco.. Především, může v ní docela slušně fungovat demokracie. Na úrovni obce je demokracie docela slušně udržitelná. Neměl by být v obci žádný jasný hegemon, tedy, člověk, který by držel většinu výrobních prostředků či pozemků. Každý člen komunity by měl být samostaný do té míry, že by nebyl závislý na nikom kromě své rodiny. Proto chci, aby lidé, kteří do obce přijdou bez velkých prostředků, protože budou umět něco, co komunita potřebuje, měli možnost si do apokalypsy vytvořit dostatečné zázemí. Naopak, bohatí lidé, kteří mají ve městě svůj byznys nebo dobře placené zaměstnání by se nemuseli do obce hned stěhovat natrvalo a jezdit si sem na chalupu, či třebas i "jen" pro proviant. Prostě by svůj vklad do obce dodali formou peněz a svými nákupy by obec podporovali. Chci maximálně zefektivnit tržby stávajících obyvatel. Tak, aby například neprodávali mléko s prodělkem do mlékárny, ale přímo spotřebiteli. Třebas ve formě sýrů, tvarohu, a dalších mléčných výrobků. Obejít tedy stát a kšeftaře, kteří jediní vydělávají. I tito lidé by se tak zapojili do života této komunity. Rozhodně nechci lékaře přinutit, aby okopával brambory. Ale musí být k dispozici, až rupne. Tedy, vědět, jak se se svými sousedy spojit, aby si ho třebas i s vybavením domácí ordinace vyzvednuli. Pan lékárník zase vyplení svou lékárnu a také se svou rodinou přijede. Respektive, bude přivezen, protože lékárnu do Jeepu nenaloží. Ale do narychlo obrněného náklaďáku ano.. To, že po Velkém Průseru nakonec i pan doktor s panem magistrem přiloží ruku k dílu je jasné..
RichardCZ
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 09. lis 2011 19:40:38
Bydliště: Praha

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » úte 20. pro 2011 17:58:06

Musim uznat,ze to zni pekne.Nezda se mi to bohuzel moc realne.

Realnejsi mi pripada,ze se sezene velky pozemek,ktery se rozdeli na mensi mezi nove prichozi. Postavi se na kazdem maly dreveny domek a budou tam lidi zit. Zaeviduji se na urade a tak ziskaji hlas pro volby. K pozemku bude smlouva,ze se musi naucit nejake remeslo,ktere bude definovano. Komunita bude parta lidi,kteri se dobre znaji a jsou pratele. Budou si pujcovat techniku a naradi,tak se usetri. Treba spolecne auto,diky kteremu usetri benzin,kdyz pojedou do prace atd. Podobne komunity uz vznikaji po svete. Videl jsem to jednou jako dokument. Meli spolecnou jidelni,naradi,starali se a vychovali deti. Nebyla to zadna sekta,ale jen sousedi. Nevzpomenu si na nazev toho uskupeni.

Pripada mi skutecne nerealne,kze treba 100 novych rodin sezene pozemky a domy. Nemluvim tu o satelitnim mestecku,ale aby vesnice byla sobestacna. Ve chvili,kdy se zacnou do te oblasti stehovat lidi,tak se cena pozemku vysroubuji vysoko atd.

Nevim co dokaze a umi lekarnik,ale podle mne moc velky vyznam nebude mit(mozna pred 100 lety),az mu dojdou leky vyrobene v tovarne. Vyhodnejsi je mit babku,ktera se vyzna v prirodnich lecich a nekolik knizek o chemii(leky). Taky si myslim,ze prakticky doktor nezaruci jistotu. Podle mne zas uvital doktora,ktery se zajma i o alternativni medicinu(bylinky a jine metodiy diagnostiky). Doktor Vas ted jen posle na vysetreni a nezkouma Vas.


Chce to skutecne velky pozemek a to bez penez nepujde. A kdo ma ted tolik penez na riskatni akci?
Je to jen muj nazor.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Artifex » úte 20. pro 2011 18:43:48

S tím praktickým doktorem souhlasím ale nějakého mastičkáře ani náhodou, spíš než praktického doktora to chce chirurga, ten zvládne cokoli od úrazů až po slepák, ideální řešení je vojenský doktor co třeba byl i na misi, ten bude mít i praxi v podstatě se vším běžným od kuřího oka po ustřelenou hlavu.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » úte 20. pro 2011 19:17:06

Artifex píše:S tím praktickým doktorem souhlasím ale nějakého mastičkáře ani náhodou, spíš než praktického doktora to chce chirurga, ten zvládne cokoli od úrazů až po slepák, ideální řešení je vojenský doktor co třeba byl i na misi, ten bude mít i praxi v podstatě se vším běžným od kuřího oka po ustřelenou hlavu.


Nepodcenoval bych mastickare,protoze tu byli tisice let a pokud prijde VP,tak lidi a i doktori budou chodit za nima. Pry ve starovekem Egypte uz operovali nador na mozku atd.Proto kombinace doktor,ktery se zajma i o alternativni medicinu bude mit obrovskou hodnotu.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » stř 04. led 2012 14:16:41

Tak jsem o tom vice premyslel a nebylo by lepsi vytvorit spis jen komunitu lidi(rozeseti po cele CR),kteri by po VP se sesli v nejake lokalite a zacli tam zit. Pripada mi to o dost rychleji a realnejsi.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Vladius » stř 04. led 2012 14:23:04

Nejlepší řešení dle mého je takové, že někdo zainventuje do vytvoření takové vesnice/satelitního městečka, postaví baráčky, vytvoří infrastrukturu, zásoby apod. a bude prodávat/pronajímat jednotlivé domky vhodným lidem.
Proč ne osidlování vesničky? Protože v případě VP demokracie přestane fungovat a vše musí být řízeno silnou osobou, nebo skupinou takových osob. Žádné volby, žádné hlasování. Čistá monarchie. A právě jeden vlastník toho může dosáhnout. Sám stanoví pravidla, sám povede lidi. Jinak se vždy najde někdo, kdo bude chtít stáhnout peřinu na sebe.
Bohužel si dobře uvědomuji, že to je spíše utopie.
Daleko reálnější je dle mého právě to, co navrhuje sahaw, komunita lidí (což už se pomalu vytváří na našem webu), která bude ve spojení a v případě VP se sejde a začne táhnout za jeden provaz.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » stř 04. led 2012 21:39:12

Vse co napisu jsou jen spekulace,teorie a nepodlozene informace.

Myslim,ze vetsina lidi,kteri premysli,ze jednou nastane VP bud,ze se zhrouti ekonomika a nebo prijdou o praci a o vse,tak maji plan B. Asi bude stejne jako u mne.Mam misto na vesnici(rodinny domek) kam se presunu a budu tam mit zasoby na jeden rok. Kazdy clovek ma nejspis rozvetvenou rodinu a pokud stat bude vice brat od lidi vic penez,tak rodiny najdou spolecne tema ohledne spolecneho zivota a preziti.Myslim,ze tento rok zaplati jedna osoba vice oproti minuleho roku asi 2000kc. Myslim,ze ceny potravin stoupnou,tak se clovek bude snazit pestovat sam.

Dalsi moznost si koupit pozemek po tezbe(1ha cca 25tisic kc) a postavit si srub a zit tam. Nevyhoda izolace.

Pokud se vytvori fungujici skupina lidi:
Mne by se libilo,kdyby nekdo mel statek a k nemu pozemek.Pozemek by rozkouskoval a pronajimul nebo prodal novym osadnikum. Na pozemkach by se postavili male chatky a kolem nich byli zahradky. Podle mne tezko bude mit nekdo statek a pokud ano,tak by mel o starost navic.

Dalsi moznost:
Koupit zemedelskou pudu blizko vody.Cena je maximalne 15kc/m2. Rozdelit ji na kousky,aby kazdy clen byl sobestacny. Asi by to byla neco jako zahradkarska kolonie. Podle mne by 400m2 stal 6000kc.Pak maly domek cca 20000kc.A ostatni naklady 24000kc. Tak vse asi 50 000kc. Myslim,ze min,ale nikdy nevite co prijde.

Pokud by se komunita pristehovala do male vesnice,tak by si urcite ve volbach mohla zvitezit a mit starostu.

Podle mne jeste alepson 10 let nas necekat VP. A ty male problemy,kdyz clovek prijde o praci a nebo o uspory se snadno vyresi,protoze ted je lehke si najit jinou praci a nasetrit si penize taky neni problem.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Reiser » pon 09. led 2012 21:32:24

sahaw píše:Tak jsem o tom vice premyslel a nebylo by lepsi vytvorit spis jen komunitu lidi(rozeseti po cele CR),kteri by po VP se sesli v nejake lokalite a zacli tam zit. Pripada mi to o dost rychleji a realnejsi.

To mi taky prijde realnejsi a navic moc dobrej napad.
Reiser
 
Příspěvky: 114
Registrován: sob 29. led 2011 18:02:18

Vytvoreni osady

Příspěvekod sahaw » ned 15. led 2012 10:24:08

Pokracovani z vznik-komunity-p-ed-vp-ma-sanci-na-ivot-t115.html .

Libi se mi predstava,ze bych pracoval jen par hodin denne a pak mel zbytek dne volno. Libi se predstava,ze pokud prijde v mem zivote osobni pruser(prijdu o praci,onemocnim,kradez totoznosti-dluhy,atd),tak nad tim mavnu rukou a prejdu na plan B. Libi se mi predstava,ze pokud prijde VP,tak proste prrejdu na plan B a budu zit dal svuj zivot bezestrachu.

Mit plan B cloveka uklidnuje a davamu pocit,ze ma kontrolu nad svym zivotem.

Tak jaky je plan B?
Jeste neni hotov. Je tu nekolik variant,ktere po domluve s ostatnimi lidmi bude dokoncen. Podle mne je nejjednodussi vyhlidnout si jeden pozemek,kde je dobra lokalita,u vody a u male obce a koupit ho. Pozemek rozdelit na male parcely,ktere by uzivili majitele tech parcel. Videl bych to na zahradkarskou kolonii. Netusim co clovek vse potrebuje k zalozeni k zahradkarske kolonii,ale pripada mi to jako nejlepsi reseni. Koupit si malou parcelu nestoji moc. Takova pracela vyjde maximalne 20 tisic korun(1000m2 = 15000kc, + poplatky pravnikovi a urednikum). Clovek by mel zahradu,kde by mohl travit dovolene a pokud by prisel OP a nebo VP,tak by jen odesel tam zit. Pokud by mel daleko na tu zahradu,tak by svou parcelu pronajal ostatnim clenum,kteri by tam treba neco pestovali a nebo chovali.

Vyhody:
Za malo panez si clovek muze zajistit plan B,ktere mu da klidny spanek. Vytvorit osadu zabere jen par let oproti vytvoreni osady s vlastnimi pozemky,ktere by vysli na miliony a tak pro mnoho lidi je to nerealne.Vytvori komunity,ktera bude drzet po hromode. Pokud bude dost lidi,tak je moznost ovladnout politicke deni ve vesnici.

Nevyhody:
Budou se muset urcit pravidla,ktera umozni bezkonflikni souziti sousedu. Poradny vyber lidi do komunity.


Myslim,ze casem po dlouhych diskuzi dojde treba k jinemu napadu. Vyladi se jak ma a bude fungovat osada. Cekana nas hodne prace planovani,abychom pak predesli problemum. Tak piste sve nazory.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod jack-3d » ned 15. led 2012 16:21:38

Ano, myslet na soběstačnost z hlediska jídla a pití je asi nejvyšší prioritou. Pokud bychom se jako stát ocitli jakkoliv odříznuti od dovozu potravin, jsme v hajzlu, pač naše republika je dnes soběstačná tak z 20% (vše jde z Polska a Číny - obě země se v případě jejich VP stáhnou do sebe a na export můžeme zapomenout). Jídlo si bude dopřávat jen elita a ostatní lidé se kvůli hladu vrhnou nejprve na supermarkety, sklady a po nějaké době na fungující zemědělské usedlosti, zahrádky, sady.... Tvou zahrádku ti vyplení jedna dvě.

No a teď k tématu OSADA. Existuje spousta malých poloprázdných vesnic, odkud se lidé již vystěhovali kvůli úbytku práce, kde pozemky, stavby ba dokonce zemědělské usedlosti zejí prázdnotou, chátrají a jsou za babku. Myslím si, že to chce trochu větší pozemky + nějaké bývalé JZD (aby byly chlévy na dobytek) a nějakou pomocnou sílu či techniku (koně, nebo traktor), nějaká zahrádka by tě celoročně asi moc neuživila.

Představa, že bys pracoval jen pár hodin denně je naprosto mylná, pokud má člověk zemědělské stavení, maká tam skoro furt. Pokud by k tomu navíc přibyla i obrana, budeš rád za pár hodin spánku a klidu.

Jak takovou vesnici ochránit před hladovými nájezdníky v případě VP? Představivostí se dostávám až k osadám vyobrazeným třeba ve Falloutu podobným středověkým opevněním apod... to je dnes nerealizovatelné...
jack-3d
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob 14. led 2012 18:40:34
Bydliště: Brno

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod sahaw » ned 15. led 2012 16:32:54

Chci tento rok si potrvrdit,ze i staci jen 1000m2 urodne pudy. Mam jen 400m2 zahradky. Protoze budu muset vyvaret komposty,schanet pudu atd,tak mi bude trvat podle mne rok nez udelam z tech 1000m2 vyjikajici urodnou zeminu.

Zas je otazka co je to prace. Beru,ze prace je hodne fyzicky se namahat. Pokud to bude jen drzeni hadice a nebo zavarovani,tak to moc jako praci nevidim. To same je hlidani pred najezdniky.

Nepodarilo se mi najit nikde,kde by pozemek stal min nez 5kc/m2. A pokud je tam staveni,tak k pude se musi pripocist,alespon 600 tisic kc. Proto mi stale realnejsi pripada to zahradkarska kolonie(kazdy clen da 20 000kc),ktera se vytvori.


Proto jsem presel ze sveho snu mit sam pozemek na zahradkarsou kolonii,ktera se lip ubrani a je tam vic lidi. Plus vzdy jsou zahradkarske kolonie oplocene.:)

Pokud vis o nejakem levnem staveni,tak sem dej odkaz. Vse co jsem videl bylo pres milion.

Ja beru,ze pokud usetrim treba 40 000kc za pozemek,tak si budu moc koupit 10 000kg psenice,ktera mi drzi 25 let. a i kdyz si nedokazu predstavit zakopat 200 pytlu do zeme.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod Gloch » ned 15. led 2012 17:13:09

sahaw píše:Chci tento rok si potrvrdit,ze i staci jen 1000m2 urodne pudy. Mam jen 400m2 zahradky. Protoze budu muset vyvaret komposty,schanet pudu atd,tak mi bude trvat podle mne rok nez udelam z tech 1000m2 vyjikajici urodnou zeminu.

Zas je otazka co je to prace. Beru,ze prace je hodne fyzicky se namahat. Pokud to bude jen drzeni hadice a nebo zavarovani,tak to moc jako praci nevidim. To same je hlidani pred najezdniky.

Nepodarilo se mi najit nikde,kde by pozemek stal min nez 5kc/m2. A pokud je tam staveni,tak k pude se musi pripocist,alespon 600 tisic kc. Proto mi stale realnejsi pripada to zahradkarska kolonie(kazdy clen da 20 000kc),ktera se vytvori.


Proto jsem presel ze sveho snu mit sam pozemek na zahradkarsou kolonii,ktera se lip ubrani a je tam vic lidi. Plus vzdy jsou zahradkarske kolonie oplocene.:)

Pokud vis o nejakem levnem staveni,tak sem dej odkaz. Vse co jsem videl bylo pres milion.

Ja beru,ze pokud usetrim treba 40 000kc za pozemek,tak si budu moc koupit 10 000kg psenice,ktera mi drzi 25 let. a i kdyz si nedokazu predstavit zakopat 200 pytlu do zeme.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod Gloch » ned 15. led 2012 17:22:02

sahaw píše:Chci tento rok si potrvrdit,ze i staci jen 1000m2 urodne pudy. Mam jen 400m2 zahradky. Protoze budu muset vyvaret komposty,schanet pudu atd,tak mi bude trvat podle mne rok nez udelam z tech 1000m2 vyjikajici urodnou zeminu.

Zas je otazka co je to prace. Beru,ze prace je hodne fyzicky se namahat. Pokud to bude jen drzeni hadice a nebo zavarovani,tak to moc jako praci nevidim. To same je hlidani pred najezdniky.

Nepodarilo se mi najit nikde,kde by pozemek stal min nez 5kc/m2. A pokud je tam staveni,tak k pude se musi pripocist,alespon 600 tisic kc. Proto mi stale realnejsi pripada to zahradkarska kolonie(kazdy clen da 20 000kc),ktera se vytvori.


Proto jsem presel ze sveho snu mit sam pozemek na zahradkarsou kolonii,ktera se lip ubrani a je tam vic lidi. Plus vzdy jsou zahradkarske kolonie oplocene.:)

Pokud vis o nejakem levnem staveni,tak sem dej odkaz. Vse co jsem videl bylo pres milion.

Ja beru,ze pokud usetrim treba 40 000kc za pozemek,tak si budu moc koupit 10 000kg psenice,ktera mi drzi 25 let. a i kdyz si nedokazu predstavit zakopat 200 pytlu do zeme.

5Kč za metr je dobrá cena - u nás zaplatíš tak 10x víc. Za pole. Než uděláš z pozemku ůrodnou půdu - pokud je nějaký zdevastovaný, tak to trvá i více něž rok. Nejrychlejším způsebem je - domluv se s někym, kdo má koně ať ti nechá hnůj, ten zaorej a můžeš sázet brambory - kombinace hnůj brambory je nejlepší na zlepšení půdy. Na část pozemku, kde nebudeš pěstovat nic (zatím) nasej něco na zelené hnojení a pak to taky zaorej. Domluv se s někým z okolí, kdo má traktor - protože 1000 m2 se nedá obělávat rýčem a motykou - to bys tam musel být od rána do večera fur a akorát se sedřeš a zaneš tu práci nenávidět. Pokud nemáš zkušenost z mládí - třeba od rodičů, tak začni asi tak na 1/4 - zbytek třeba zatravni - tráva má blahodárný vliv na kvalitu půdy. PS _ dotaz - to na to budeš sám?
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod sahaw » ned 15. led 2012 17:36:49

Mam zahradu 400m2(presne podle nakresu 393m2) v zahradkarske kolonii,tak mam vsude sousedy. Asi 250m2 jsem predelal na zahony. Zahrada je na svahu. Koupil jsem ji zcela zarostlou a za mesic(asi 100hodin) jsem preryl a s motyckoou nicil drny a vyplel.. Jsou tam ovocne stromy,tak taky neco daji. Nemyslim si,ze 1000 m2 predstavuje nejakou velkou drinu. Ale to je jen moje teorie.

Moje predstava je,ze budu z nedaleke louky chodit na travu a budu ji davat do vody,aby z ni vyluhovali ziviny a pak zalevat. Pomalu schanim kvetinace do kterych dam kvalitni pudu a budu tam pestovat. Na upravenych zahonach budu jen zkouset co roste dobre. Prvni rok necekam zadnou urodu. Jen budu testovat jake rostliny jsou dobre a zjistovat kolik potrebuji vody na m2,schanet zelen na hnojeni. Mam dost casu,tak si to vyzkousim. Mozna tim zachranim svet.:)

Ziji v normalni kolonii ve meste. Ziji tam sam.Pritelkyne kvuli socialce se tam nechce prestehovat.Protoze pokud stat snizi dost socialni davky,tak muj zivot bude ohrozeni,tak premyslim o vytvoreni te osady a odstehovat. Bydlim v Usti nad Labem,tak pokud tam nekdo byl,tak vi o cem pisu.

Urcite budu postupne podavat informace.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod Gloch » pon 16. led 2012 0:17:52

sahaw píše:Mam zahradu 400m2(presne podle nakresu 393m2) v zahradkarske kolonii,tak mam vsude sousedy. Asi 250m2 jsem predelal na zahony. Zahrada je na svahu. Koupil jsem ji zcela zarostlou a za mesic(asi 100hodin) jsem preryl a s motyckoou nicil drny a vyplel.. Jsou tam ovocne stromy,tak taky neco daji. Nemyslim si,ze 1000 m2 predstavuje nejakou velkou drinu. Ale to je jen moje teorie.

Moje predstava je,ze budu z nedaleke louky chodit na travu a budu ji davat do vody,aby z ni vyluhovali ziviny a pak zalevat. Pomalu schanim kvetinace do kterych dam kvalitni pudu a budu tam pestovat. Na upravenych zahonach budu jen zkouset co roste dobre. Prvni rok necekam zadnou urodu. Jen budu testovat jake rostliny jsou dobre a zjistovat kolik potrebuji vody na m2,schanet zelen na hnojeni. Mam dost casu,tak si to vyzkousim. Mozna tim zachranim svet.:)

Ziji v normalni kolonii ve meste. Ziji tam sam.Pritelkyne kvuli socialce se tam nechce prestehovat.Protoze pokud stat snizi dost socialni davky,tak muj zivot bude ohrozeni,tak premyslim o vytvoreni te osady a odstehovat. Bydlim v Usti nad Labem,tak pokud tam nekdo byl,tak vi o cem pisu.

Urcite budu postupne podavat informace.

Je potřeba začínat postupně - zažil jsem několik lidí, kteří si ukousli příliš velké sousto a pak "vyhořeli" sedření a bez naděje. Také je potřeba aby i partner/ka měl pochopení a aspoň občas přiložil/a ruku k dílu. Tady je zajimavý článek - k tématu: http://proatom.luksoft.cz/comment.php?a ... 2007021601 Fakt zajimavý názor a pohled člověka, který si to všechno prošel.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod Tommy-K » pon 16. led 2012 1:08:23

To je pěkný článek a dá se s ním v lecčem souhlasit.Člověk si to může naplánovat jak chce pěkně, ale skutečnost bývá drsnější a málokdy nám jde štěstí od začátku na ruku. Zvlášť pokud o tom neměli ani páru, věřit jen radám a zkoušet to stylem pokus omyl.Muselo být dost nepříjemné sledovat jak na jejich vlastní půdě kterou pronajali se krásně dařilo, a u nich katastrofa. Překvapilo mě třeba jak málo stromů z toho množství se uchytilo, to jsem četl u více lidí, že na volných částech pozemku by chtěli vysadit topoly, japonské,nebo tyhle kanadské, které rostou rychle(údajně 5let 12-17m výška) a k nim nějaké kvalitnější druhy dřevin.
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Vytvoreni osady

Příspěvekod Gloch » pon 16. led 2012 1:43:00

Tommy-K píše:To je pěkný článek a dá se s ním v lecčem souhlasit.Člověk si to může naplánovat jak chce pěkně, ale skutečnost bývá drsnější a málokdy nám jde štěstí od začátku na ruku. Zvlášť pokud o tom neměli ani páru, věřit jen radám a zkoušet to stylem pokus omyl.Muselo být dost nepříjemné sledovat jak na jejich vlastní půdě kterou pronajali se krásně dařilo, a u nich katastrofa. Překvapilo mě třeba jak málo stromů z toho množství se uchytilo, to jsem četl u více lidí, že na volných částech pozemku by chtěli vysadit topoly, japonské,nebo tyhle kanadské, které rostou rychle(údajně 5let 12-17m výška) a k nim nějaké kvalitnější druhy dřevin.

Ty topoly z řízků se někdy těžko zakoření při špatném počasí. Já je nechám zakořenit ve vodě a pak je sázím.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Tommy-K » pon 16. led 2012 2:09:36

Aha s tím nemám zkušenosti, myslel jsem že koupili mlaďounké stromky. No ale psali tam, že většina zakořenila,ale nepřežila, to už tedy byla velká ztrátovost z více jak 300 mít pár desítek. Takže ty už jsi ve fázi zalesňování ?
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Gloch » pon 16. led 2012 5:23:30

Tommy-K píše:Aha s tím nemám zkušenosti, myslel jsem že koupili mlaďounké stromky. No ale psali tam, že většina zakořenila,ale nepřežila, to už tedy byla velká ztrátovost z více jak 300 mít pár desítek. Takže ty už jsi ve fázi zalesňování ?

Já už jsem ve fázi zalesňování nějaký rok - jenže problém je v tom, že mi vždy část zničí přes zimu zajíci a přes léto srnci. U nás je málo lesů a tak je to láká. Řízky už si řežu ze svého, tak to tolik nebolí. Ta ztrátovost odpovídá tomu co je v článku. Jinak - omylem jsem tam dal až diskuzi takže ještě jednou - http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisl ... 2007021601
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » pon 16. led 2012 8:01:19

Ja vycházím ze spekulace, ze člověku stačí ročně 300kg obilovin+co vypestuje na 400m2+asi 4 ovocné stromy(360 sklenic). Nemyslím si, ze člověk sníh vic.Pochopitelně mluvím o normálním člověku. Nemám potvrzeno, ale myslím, ze cloveku stačí jen toho půlka. Mám čas to zjistit.

Tak jediné co potřebují je 300kg obilnin. Vím jen zatím kolik stojí pšenice.To je 4kč/kg. Pokud vezmu, tak dejme tomu za obilniny utratim 3000kč ročně. Skutečne bych musel byt hlupák, kdybych pěstoval obilniny, když je mužů levne koupit.

Netuším na jak dlouho vydrží obilniny uskladneny, ale pokud vydzi 30 let, tak za90tisíc si koupím zásoby a mám do konce života vystarano.

Oblečení mne vychází ročně asi na 7000kč. Počítám, ze to snížím jen na 3000kč, tak zas 30 let do zásoby za90000kč. Mám spotřebu denně 2kW,tak mi stačí koupit alternativní zdroj a akumutator a zjistit životnosti a mít do zásoby na 30 let.

Civilizace člověka vyjde ročně cca 15tisíc. Např. zdravotní, dane atd. Pokud člověk nemá úspory na 30 let, tak může dělat dobrovolnika přes zimu, kdy není potřeba tolik potřeba pracovat.

Před VP cloku podle mne stačí jen 100kg obilnin, protože všude se povaluje jídlo.

Pro se mi líbí představa mít jen malý pozemek 1000m2,kde bych se neudrel,ale pokud by přišla VP, tak mi mne uživil. Peníze, které usetrim za nákup velkého pozemku a věci budu moc koupit zásoby.

Vycházím z teorii: 600m2 da úrodu 300kg+osivo na příští rok. 4 ovocné stromy+rybíz mi daji úrodu na zavařeni 360sklenic. Na 400m2 vypestuji dost zeleniny všeho druhu na rok. Díky alternativní zdroji vyrobim cca 2kW na vytápění, vaření, hraní na PC,osvětlení.

Hodlám ted 2 roky otestovat své teorie a zjistit jestli to půjde. Když to nepůjde, tak budu zkoušet další teorie. :)
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Tommy-K » pon 16. led 2012 11:31:13

Gloch píše:Já už jsem ve fázi zalesňování nějaký rok - jenže problém je v tom, že mi vždy část zničí přes zimu zajíci a přes léto srnci. U nás je málo lesů a tak je to láká. Řízky už si řežu ze svého, tak to tolik nebolí. Ta ztrátovost odpovídá tomu co je v článku. Jinak - omylem jsem tam dal až diskuzi takže ještě jednou - http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisl ... 2007021601

Tak pokud už si řízkuješ ze svého to je veliká úspora třeba u toho japonského topolu je cena za řízek necelých 5kč za kus a když nám tedy z několika set reálně přežije několik desítek nevyhazují se peníze alespoň jak se říká oknem. Zkušenosti s topením tímto dřevem asi ještě nemáš? Co tady koukám na nějaké tabulky tak to asi není nejhorší, zvlášť s ohledem na tu rychlost růstu.
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod sahaw » úte 24. led 2012 19:00:02

Z tech rizku topolu vyrostou poradne stromy a nebo to budou jen keriky?
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod Gloch » úte 24. led 2012 19:08:02

sahaw píše:Z tech rizku topolu vyrostou poradne stromy a nebo to budou jen keriky?

Stromy jako hrom http://www.rychlerostoucitopol.cz/html/o-nas/
http://www.rychlerostoucitopol.cz/71-pl ... vice-lete/
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Vznik komunity před VP – má šanci na život?

Příspěvekod jack-3d » stř 25. led 2012 9:55:32

Z časového hlediska je všechno na moc dlouho. Chápu, že před VP bude nějaký čas, ale ne dostatek k vybudování něčeho, co by zabránilo masám vynalézavých a zoufalých lidí dostat se dovnitř. Pokud by se masy lidí přeci jen nedokázaly dostat dovnitř, budou se mstít, použijí oheň a všechny dostupné prostředky na to, aby osada padla. Investovat peníze, materiál a čas do přípravy vytvoření nové osady si myslím nemá cenu.

Já se domnívám, že nemá cenu stavět něco, co už postaveno je, myslím si, že by bylo lepší soustředit se na rychlé obsazení určité části vesnice, městečka s podhradím a středověkým hradem. Vytipoval bych oblasti, kterou bude nejsnázší do-opevnit, pojme hodně lidí, bude obklopěna z části vodou, bude mít přístup k velkému lesu, polím, s části bude někde na skále apod...

V republice jsou desítky hradů a zámků, stačilo by vybrat tu správnou lokalitu(nebo lokality) na eventuelní obsazení. Čas před VP by se měl spíš využít na hromadění zásob, přípravu a vytvoření komunity.
jack-3d
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob 14. led 2012 18:40:34
Bydliště: Brno

Další
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Možnosti

Zpět na Základy soběstačnosti

cron