Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Připomínat minulý svět?

tvářit se, že se nic nestalo
1
8%
tvářit se, že se brzy podaří návrat k původnímu světu
0
Žádná hlasování
tvářit se, že se někdy (snad) podaří návrat k původnímu světu, ale bude to obtížné a náročné
0
Žádná hlasování
brát to, že minulý svět nebyl dokonalý a snažit se budovat nový se vzpomínkami a připomínám minulosti
4
31%
tvářit se, že minulý svět byl špatný a je lepší když skončil a nyní musíme vybudovat společnost co přežije.
1
8%
vzpomínat na svět minulý a snažit se využít jeho zkušeností tam kde to je možné.
7
54%
používat znalosti minulého světa bez vzpomínání na něj
0
Žádná hlasování
nevzpomínat na minulý svět a se znalostmi z něj jednat jen skrytě
0
Žádná hlasování
pokud někdo začne hovořit o minulém světě nebo dá najevo znalosti z něj, tak ho vypovědět z komunity
0
Žádná hlasování
pokud někdo začne hovořit o minulém světě nebo dá najevo znalosti z něj, tak ho upálit / umučit
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů : 13

 

vzpomínat na časy minulé či ne?

Příspěvekod stepan-hawk » pon 26. lis 2012 13:56:19

Zamyšlení nad tím jestli se k vracet k tomu jaký byl svět před tím než došlo k VP.

Jsou dva krajní extrémy a myslím, že pravda bude někde mezi tím.

1) Tvářit se, že se vlastně nic mimořádného nestalo a předstírat (vzhledem ke stavu věcí asi neúspěšně), že tonic není a je to jen nepříjemnost jako nedělní přeháňka a za chvíli to odejde a skončí.

2) Snažit se na svět minulý zapomenout. A každému kdo ho připomene (třeba i nechtěně) připravit tak ošklivý a strašný konec jak jen bude možné.


Spousta lidí mluví o tom jak strašné pro psychiku by bylo připomínat svět minulý. Na tom něco je, ale celkově bych řekl, že psychicky labilní lidé stejně situaci neudýchají a těm opravdu silným tohle prostě problémy způsobit nemůže.

A navíc řekl bych, že tady v minulosti už jeden VP byl. Rozpad římské říše. Z tohoto případu bych si troufl extrahovat některé zkušenosti. Situace po rozpadu světa jaký byl byla špatná - řád zanikl a někteří místní vůdci a vládci si užívali plenění bohatých oblastí předchozího estabilishentu. A spousta technologií, které potřebovaly hromadnou výrobu a organizaci zanikla (stavby akvaduktů, beton, mechanika, konstrukce bytových bloků, řečnické umění) spousta věcí byla v silném útlumu (filozofie, organizované náboženství, tradiční řemesla, velké zemědělské farmy, dálkový obchod, lodní doprava) a na některé se prostě rezignovalo z hlediska neužitečnosti (kuchařské umění, skládané zbroje, loděnice) i když pro to technolgické znalosti a i možnosti byly. Prostě to nebylo třeba.
A následoval středověk - doba temna. Ona to samozřejmě nebyla zase taková doba temna jak někteří lidé mají tendenci prezentovat. Nicméně nebylo to nic moc. A na římskou říši se vzpomínalo jen mírně a opatrně. Na některé věci se dokonce vzpomínat nechtělo a bralo se to jako zbytečné tesknění po zaniklém. Jenže svět se z marastu středověku vyhrabal až tehdy když přišla renesance. A to je doba kdy se památky z minulého systému (římské říše) nepřestaly připomínat, ale naopak se jim lidé zčali věnovat o 106.

PS: Jsem zvědavý na výsledky ankety.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: vzpomínat na časy minulé či ne?

Příspěvekod Rase » ned 09. pro 2012 2:01:39

Doba temna nebyla dobou ve které by se děly nějaké extra ukrutnosti (temný věk atd.), ale jednoduše dobou ze které se dochovalo jen málo informací. Tedy Temnou v tom že nevíme co se dělo, ne že by se dělo něco strašlivého...
Zmínka že se v době temna na římskou říši moc nevzpomínalo mi přijde úplně mimo. Říká ti něco třeba pojem karolínská a ottónská renesance. Tehdy se Frankové snažili navázat na kulturní a mocenský odkaz Říma. Krom Franků se o obnovu římské říše v jejich hranicích snažili i Byzantinci (viz jejich snaha obsadit celou itálii). Vědomosti začaly postupně mizet ještě před rozpadem říma.
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Re: vzpomínat na časy minulé či ne?

Příspěvekod stepan-hawk » ned 09. pro 2012 11:40:29

Nooo záleží na tom co pokládáš za extra ukrutnosti.

A karolínská renesance mi sice něco říká, ale z hlediska PA bych to posal, že se lidé rozhodli, že budou žít v komunitách a bude to výhodnější. prostě ano něco to je, ale žádný zázrak resp. nic moc.

A byzanc samozřejmě zkoušela co dokáže. Stejně jako v našem světě kdyby přišel VP jen v americe, tak by si čína, brazílie a evropa taky ukrojily. To nebylo ve jménu civilizace, ale pouze boj o moc. (pokud nebereš jménem civilizace ve stylu pekařova císaře, pak to samozřejmě jménem civilizace bylo :-) )
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: vzpomínat na časy minulé či ne?

Příspěvekod Rase » ned 09. pro 2012 13:19:42

extraukrutnosti - no nedělo si nic strašnějšího než co se dělo před dobou temna.
karolínská renesance - došlo k upevnění státního aparátu a kléru, zlepšení ekonomiky říše, rozšíření a upevnění hranic atd. Rozkvět zažívali i různí vzdělanci a umělci. Kultura se snažila navázat na odkaz římské říše, stavěly se i paláce v podobném stylu. Pozděj se z tohohle stylu vyvinul románský sloh. Karolínská renesance trvala 50 let a navazovala na ni otónská renesance.
Nějak nechápu tvou definici karolínské renesance... zrovna snažit se aplikovat PA škatulku na tohle období mi přijde jako... no zcela mimo.
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo