Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod sahaw » stř 15. úno 2012 16:04:31

Zjistili jste nekde jak dlouho vydrzi zivotnost elektroniky,kdyz je dobre skladovana?

Nikde jsem nenasel nejaky datum. Pokud vezmu,ze spoustu radii a dokonce PC 386 bezi do dnes,tak pokud bude elektronika jen skladovana,tak mi vydrzi alespon 30 let urcite. Je to spravne?

Pokud by to byla pravda,tak mi staci nakoupit do zasoby hodne elektroniky a mam do konce vystarano.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod strelec1983 » stř 15. úno 2012 16:28:27

Elektroniku bych asi neskladoval po VP jí bude všude dost. Alespoň té klasické. Horší to bude se zdrojem el. energie. Na jachtách prý používají veliké baterie, které dobíjejí solárním článkem. A funguje to výborně. Jen ta cena asi bude někde jinde. My máme jako rodina rybářů maringotku u Labe a na klasickou autobaterii nám hraje malé LCD, rádio a svítí světla uvnitř i na terase.
strelec1983
 
Příspěvky: 16
Registrován: stř 25. led 2012 15:41:01
Bydliště: Kolín

Re: Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod sahaw » stř 15. úno 2012 16:32:26

Elektroniku myslim i solarni panel,rucni nabijecku a vse co bud vyrobi elektrinu a nebo ji spotrebovavan.

Zas zalezi jaky bude VP.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod dracekvo » stř 15. úno 2012 16:51:54

Tak pokud nezoxiduje, bude fungovat i po vybalení za 10 let. Teoreticky.
Pak nastává problém, že hodně moderních věcí má svůj OS nahraný v eprom. Pokud se dlouho nebude věc používat, může dojít k jejímu vymazání. 5-10 let? Toť otázka. Určitě tu bude někdo, kdo ví, jak dlouho tyto paměti uchovají data bez napájení.

Např solární panely mají životnost 20-25 let. Ale nevím jestli nějak nedegradují i když se nepoužívají.
dracekvo
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. črc 2011 20:24:08

Re: Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod Halouzka Milan » stř 15. úno 2012 18:23:16

Dobrý večer,

ano, správně jste vyhodnotili. Problém není s HW ale s ASW. Paměti EEPROM nejsou problém, tam se data udrží klidně deset let. Bohužel paměti EEPROM jsou kapacitně malé, zápis a načítání pomalé. Proto se v současné elektronice používají jen jako paměť aktuálního (firemního) nastavení přístroje (nastavení při vypnutí).

ASW je u dražších přístrojů uložen v pamětích NOR FLASH, ty udrží data 3 – 5 let. Bohužel, v současné elektronice nižší a střední třídy se převážně používají paměti NAND FLASH C a D kvality. Nebudu vás trápit problematikou těchto pamětí, ale podle mých zkušeností udrží ASW o pár dní déle než je záruka, tj. dva výjimečně tři roky.

Jistě to sami zažili zbořený mobil, navigace apod. V prodejně vám během pěti minut ASW přehrají a můžete fungovat další dva roky.

Druhý problém, i když ne tak akutní je bezolovnaté pájení. EU tlačí výrobce do používání bezolovnatých pájek, zdůvodňuje to ekologií. Bohužel pravdou je, že bezolovnaté pájení je mnohonásobně citlivější na výkyvy teploty, při změnách teplot praská. Je citlivější na korozi, je křehčí atd. Obecně se dá říci, že bezolovnaté pájení je technicky a kvalitativně obrovský krok zpět.

Takže koupíte-li si elektroniku Made in EU, vydrží vám v ní ASW tak tři až pět let, bohužel vám do tří let popraskají všechny pájené spoje.

Sáhnete-li po výrobku Made in China, kde se ekologií nezabývají, tak se životností pájených spojů opravdu nemusíte trápit. Bohužel, za dva roky bude z vaší "záložní" elektroniky hromada "blbého" HW.

Hezký večer
Halouzka Milan
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 16
Registrován: sob 28. led 2012 23:09:12

Re: Zivotnost elektroniky,ktera je zabalena.

Příspěvekod iviak » sob 05. kvě 2012 0:27:58

Pravdupovediac by som sa viac zameral na veci, ktoré fungujú bez elektriny...
ale k veci: V prípade jadrovej príhody si všetky solárne články rádia počítače môžeťe strčiť tam kam slnko nesvieti. Jediná súčiastka ktorá je schopná fungovať aj v zamorenom prostredí je elektróka (po česky lampa) - v počítačovej hre fallout sa nevyskytuje len tak náhodou. Keď si zoberiete tie staré rádiá vyrobené niekedy pred druhou sv. vojnou a ešte stále fungujú... akurát keď sa používa je jej životnosť len nejakých 1000 hodín, ale kto sa tým zaoberá vie ako sa dá obnoviť (teda aspoň čiastočne).
Ďalšou vecou je jednoduchosť týchto zariadení... je to naozaj len zopár drôtikov správne pospájaných...
Ale čo sa životnosti digitálnych somarín týka, nejak to neriešim, snažím sa aby som ich vôbec nepotreboval - na správy sú noviny, na dôležité správy je obecný rozhlas (siréna) na zábavu je ihrisko, gitara, divadlo...

Je až neuveriteľné ako sú ľudia závislí od elektroniky a pritom sú omnoho dôležitejšie veci... Skúšal niekto z vás spraviť nábytok? Ukovať náradie? Napísať knihu...
Ten kto obetuje slobodu v mene bezpečnosti si nezaslúži ani slobodu, ani bezpečnosť
B. Franklin
iviak
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 32
Registrován: pát 04. kvě 2012 18:04:44

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Zdroje energie

cron